
Mijn projecten beginnen meestal met een kinderlijke nieuwsgierigheid naar “wat zou er gebeuren als…?”
Wat zou er gebeuren als ik een glazen bol met een 3D-model van het menselijk brein zou verlichten met een rode laser? Wat zou er gebeuren als ik een prachtige, klassieke messing morsesleutel zou maken en deze zou gebruiken om iets geks te spelen als ‘Flappy Bird’?
Vanuit die eerste verwondering groeien mijn projecten. In eerste instantie alleen in mijn hoofd, maar al snel in een 3D-teken-programma of direct onder mijn handen.
Ik hou van dingen die bewegen. Dingen die draaien, schuiven, geluid maken en prachtige patronen laten zien. Ik ben altijd op zoek naar manieren om te verrassen, om iets op een nieuwe manier te gebruiken. Het gebruik van de messing morsesleutel om Flappy Bird te spelen resulteert in geluid dat heel erg klinkt als echte morsecode, althans voor het ongetrainde oor.
Als kunstenaar ben ik grotendeels autodidact. Geboren in 1970 in Schiedam, groeide ik op met een brede interesse in mechanica, elektronica, geschiedenis en de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Toen ik op de middelbare school zat, werd de Commodore 64 geïntroduceerd, de eerste betaalbare ‘homecomputer’. Ik leerde er mee programmeren.
Na een blauwe maandag werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft, beëindigd vanwege een gebrek aan interesse in wiskunde, stapte ik radicaal over naar de studie cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht. In 1994 studeerde ik af op een beslissingsondersteunend systeem dat klinisch psychologen helpt bij het bepalen van de juiste therapie voor hun depressieve cliënten.

In 1995 begon ik als psycholoog bij een klein bedrijf in Gouda. Ik ontwierp er visuele handleidingen en ander cursusmateriaal. In 1999 bedacht ik een slimme manier om snel en efficiënt simulaties van ieder willekeurig Windows-programma te maken. Dit werd een groot succes. In 2000 werd ons bedrijfje overgenomen door het Amerikaanse Siebel Software, destijds een grote naam in “Customer Relations Management”. Ik bleef hier met een klein team werkzaam aan ‘SimBuilder’, mijn geesteskind. Hier zag ik cursussen ontwikkeld met SimBuilder in het Russisch, Japans, Thais, Spaans, Frans, Duits en vele varianten van Engels. In 2006 werd Siebel overgenomen door Oracle, de database-gigant.
Mijn liefde voor electronica en werktuigbouw herleefde in 2015 met de bouw van de ‘Nautilus’, een Jules Verne-achtige ‘photo booth’ waarmee gasten op de bruiloft van mijn zusje groepsfoto’s konden maken. Door oude technologie – zoals Nixie-buizen uit de jaren ’50 – te combineren met moderne microcontrollers, verbaasde de Nautilus mensen met rook, licht en zeepbellen. En natuurlijk met geweldige foto’s. Sinds die bruiloft is hij veel gebruikt op andere feesten en evenementen.
Door ‘handmatige’ vaardigheden zoals draaibanken en metaalfrezen te combineren met moderne technologieën zoals 3D-modellering, microcontrollers en op maat ontworpen printplaten, heb ik mijn vaardigheden in de loop der jaren verbeterd om steeds preciezer te kunnen werken. Mijn ‘Tehuti Brain Scanner’ uit 2024 kreeg veel belangstelling op een conferentie van neurowetenschappers en studenten Coginitive Neuro Science aan de Universiteit van Nijmegen.
Ik werk het liefst met ‘echte’ materialen als messing, hout en glas, en meng deze met moderne elektronica zoals ESP32-microcontrollers en Raspberry Pi-minicomputers.