
Ik ben gefascineerd door techniek en wetenschap en hoe deze ons leven beïnvloeden. Als psycholoog heb ik altijd gewerkt op het raakvlak van complexe software en gebruikers, door elearning-systemen te ontwikkelen en ‘user interfaces’ te ontwerpen en realiseren.
In mijn kunst probeer ik complexe technologie begrijpelijk te maken. De Tehuti Brain Scanner uit 2024 gebruikt een laser en een kristallen bol om te laten zien hoe MRI- en CT-scanners de hersenen laag voor laag in kaart brengen. De Marconi laat mensen kennismaken met morsecode, ruim een eeuw lang de enige manier om wereldwijd te communiceren. Middels een simpel spelletje maakt iedereen meteen geluiden die klinken als echte Morsecode.
Als kunstenaar ben ik grotendeels autodidact. Ik ben geboren in 1970 in Schiedam en groeide op met een brede interesse in natuurkunde, elektronica, geschiedenis en de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Sinds mijn eerste Lego Technic-set ben ik gefascineerd door tandwielen en zuigers. Wat jammer dat zulke objecten van complexe schoonheid doorgaans verborgen blijven. Toen ik op de middelbare school zat, werd de Commodore 64 geïntroduceerd, de eerste betaalbare ‘homecomputer’. Ik heb ermee leren programmeren.
Mijn liefde voor techniek en elektronica werd in 2015 nieuw leven ingeblazen door de bouw van de ‘Nautilus’, een Jules Verne-achtige ‘photo booth’ waarmee gasten op de bruiloft van mijn zusje zelf groepsfoto’s konden maken. Door oude technieken – zoals electronenbuizen uit de jaren 50 – te combineren met moderne microcontrollers, verbaasde de Nautilus mensen met rook, licht en zeepbellen.

Sindsdien heb ik mijn technische vaardigheden verder ontwikkeld, zodat ik steeds nauwkeuriger kan werken en steeds meer mogelijkheden heb om mijn ideeën vorm te geven. Bij voorkeur gebruik ik traditionele materialen als messing, hout en glas, en combineer deze met moderne elektronica. Bij de meeste projecten kost het schrijven van de onderliggende software aanzienlijk meer tijd dan het creëren van de mechanische en elektronische ‘hardware’.